onsdag 23. august 2017

Kan Venstre veie opp for MDG?

Sett at MDG er over sperregrensen, slik prognosen min i dag påstår. Vil et Venstre over sperregrensen oppveie opposisjonens overtak da, slik at høyresiden vinner?

Venstre har slik det ser ut nå distriktsmandater i Oslo og Akershus, og sistemandatet i Hordaland er det MDG som har. MDG har en større andel av sine stemmer i Hordaland enn Venstre har, så hvis begge er på fire blank må Venstre ta det fra et annet parti. Jeg tenker vi sier Venstre har to distriktsmandater uansett, inntil lokale målinger viser noe annet. Så lenge Venstre unngår å ta distriktsmandater fra Høyre spiller det forresten ingen rolle.

Med til sammen åtte partier over sperregrensen er de fire prosentene verd sju mandater, og da skal verken Arbeiderpartiet eller Senterpartiet ha utjevningsmandater. Høyre hadde ingen fra før, Ap hadde ett og Sp hadde to, mens de to siste av Venstres fem utjevningsmandater tas fra Frp, som hadde tre.

Da har vi at nettogevinsten ved et Venstre over sperregrensen er tre mandater for Nydalen-partiene. I min prognose har de for øyeblikket 79 og vil da komme opp på 82. Legg til at de 0,3% Venstre mangler må hentes et sted fra. Hvis 10 000 Høyre-velgere stemmer taktisk på Venstre, risikerer Høyre å miste distriktsmandater. Høyre må nemlig helt ned til 40 mandater før det kan bli snakk om noe utjevning, hvis både Venstre og MDG er over sperregrensen.

For at Nydalen-partiene skal vinne 85 mandater må de altså ganske enkelt vinne stemmer fra venstresiden. Tre mandater tilsvarer rundt regnet 50 000 stemmer, eller 1,5 prosentpoeng om du vil. Og det i tillegg til at Venstre må komme over sperregrensen.

Da er det i grunnen enklere om MDG fremdeles er under.