mandag 24. juli 2017

Dagens fylke: Finnmark

Folketall: 76 149 (+2,2% siden 2013)
Antall mandater: 5


Valgresultat 2013
Prognose

I landets mest overrepresenterte fylke er Arbeiderpartiets ca 15 000 stemmer mer enn nok til å sikre dem to mandater, men det er også det eneste som er sikkert i Finnmark. De tre neste partiene, Senterpartiet, Høyre og Fremskrittspartiet er jevnstore, og kjemper om de siste to distriktsmandatene. På enkelte målinger har Ap hatt tredjemandatet i tillegg, og SV viser en stigende kurve, så dette kan bli spennende.

I 2013 mistet Arbeiderpartiet sitt tredje mandat i Finmark, men siden SV fikk utjevningsmandatet Høyre hadde hatt, forble stillingen mellom blokkene uendret: Tre fra venstresiden mot to fra høyresiden. Høyre gikk frem med 10% på bekostning av Ap og FrP. I 2017 ligger Høyre an til å tape nesten like mye som de vant i 2013, men det er først og fremst Sp som vinner. Ap ligger an til å tape noe, og FrP enda mer, sammenlignet med 2013. Ved fylkestingsvalget i 2015 fikk Ap hele 45,9%, men siden den gang har Ap gått tilbake like mye som Sp har gått frem, samtidig som FrP og Høyre fremdeles er akkurat store nok til å hindre Ap å komme inn med tre.

Høyresiden har altså sin fulle hyre med å beholde to mandater, mens det krever litt fantasi å forestille seg at venstresiden får flere enn tre. Min prognose viser for øyeblikket at det er Sp og Høyre som følger Aps to mandater til Stortinget, og at FrP får utjevningsmandatet.

Oppdatering 10/9: Siste meningsmålinger viser at Aps andre mandat er langt fra sikkert. De tre siste distriktsmandatene og utjevningsmandatet tilfaller sannsynligvis de fire største partiene, med SV som en god outsider.