lørdag 22. juli 2017

Dagens fylke: Sogn og Fjordane

Folketall: 110 266 (+1,4% siden 2013)
Antall mandater: 4
Valgresultat 2013
Prognose

Liv Signe Navarsete (Sp) og Ingrid Heggø (Ap) blir gjenvalgt. Senterpartiet og Arbeiderpartiet kniver om å bli største parti i Sogn og Fjordane i det som kan bli historiens siste stortingsvalg før fylket slås sammen med Hordaland. Senterpartiet leder for øyeblikket, noe som ikke er overraskende: også i fylkestingsvalget 2015 var Sp større enn Arbeiderpartiet. Faktisk kan Sogn og Fjordane, det eneste fylket hvor Sp kan bli størst, også bli eneste fylke der Sp går tilbake sammenlignet med 2015. Fylket har fire mandater, og prognosen er at største parti får to av tre distriktsmandater og nest største ett, så det er lurt å være størst i Sogn og Fjordane.

Det tredje partiet som kan være med å kjempe om distriktsmandat er Høyre, som har mandatet fra før. Marginene er såpass små at man gjerne kan kalle det spennende. Hvis for eksempel største parti får under 31% og Høyre over 15% blir det ett mandat til hver av de tre partiene.

Ellers tilfaller utjevningsmandatet sannsynligvis Høyre hvis de skal ha slikt. Men Sogn og Fjordane kan fort ende med opp med det partiet som blir til overs når de andre utjevningsmandatene er fordelt. Det var omtrent slik det endte sist, da Venstre fikk utjevningsmandat her med 6,3% av stemmene, som tilsvarer et kvart mandat i Sogn og Fjordane. Denne gangen kan det for eksempel bli KrF.

Oppdatering 14/8: Måling fra InFact i dag tyder på at Arbeiderpartiet faller, men om Senterpartiet eller Høyre har fylkets tredje distriktsmandat kommer an på om man tror InFact undervurderer Høyre eller ei.