torsdag 20. juli 2017

Troms og Finnmark - sprik og normalisering

"Senterpartiet populært som aldri før" heter det hos NRK, etter InFacts meningsmåling i Troms og Finnmark som ble publisert 19. juli. Senterpartiet har ligget fast på dette nivået i tre-fire måneder, så noen nyhet er det vel strengt tatt ikke, men la gå.

Det er ikke lett å se noen tendenser som er felles for de to målingene, hvis vi sammenligner med min prognose fra før. I Finnmark gjør Høyre og Rødt det noe bedre enn ventet, mens Ap gjør det veldig mye dårligere. I Troms gjør Ap det tvert imot noe bedre enn ventet, sammen med Sp og KrF, mens FrP skuffer. Egentlig er det bare disse to, Ap i Finnmark og FrP i Troms, som er verd å legge vekt på.

InFacts måling for Amedia for et par uker siden var veldig hyggelig for Ap i Finnmark, der de faktisk lå an til tre av fire distriktsmandater. Slike målinger må man forvente fra tid til annen, og målingen for NRK tjener til å korrigere dette bildet til noe mer normalt, eller kanskje til og med bekymringsverdig for Ap. Det ser rett og slett ikke lyst ut for Aps tredje mandat i Finnmark. Tatt i betraktning InFacts relativt store avvik fra de fleste andre institutt er det hyggelig for Høyre at de kun er tre prosent bak Sp. Faktisk kan man lure på om Høyre vil være større enn Sp hos andre institutter. FrP ser ut til å sakke litt akterut i kampen om sistemandatet i Finnmark, men det trenger ikke bety så mye: nettopp FrP i Finnmark er et av landets heiteste tips til utjevningsmandat, og slik har det vært hele våren og sommeren så langt. SV har nok en god måling i begge fylker. Fremgangen er foreløpig for langsom og for liten til å true FrPs nivå, og dermed utjevningsmandat, i Finnmark, men hver stemme teller for et parti som holder øye med sperregrensen.

I forhold til Finnmark, er valget i Troms nesten litt kjedelig. De fem distriktsmandatene ser ut til å være så godt som fordelt allerede: Ap har to, mens Høyre, Frp og Sp har ett hver. At nettopp Ap, Sp og KrF gjør en god måling, mens FrP gjør en dårlig, får bare Troms til å ligne mer på sine nabofylker, noe som vel også kan regnes som en form for normalisering. Spenningen knytter seg først og fremst til utjevningsmandatet, men hvis ikke SV tar det, må det være fordi Troms ender opp ett av de siste utjevningsmandatene, og da er det veldig uforutsigbart hvilket parti det blir.

Se ellers oppdaterte justerte prognoser for Finnmark og Troms.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar