tirsdag 25. juli 2017

Dagens fylke: Nord-Trøndelag

Folketall: 137 233 (+2,1% siden 2013)
Antall mandater: 5
Valgresultat 2013
Prognose

(Endret 12/8)

  • Arbeiderpartiet tapte sitt tredje mandat i 2013, og det ikke ser ut til at de vinner det tilbake denne gangen, men de to de har igjen er trygge.
  • Senterpartiets mandat er også sikkert, så i Nord-Trøndelag er spenningen knyttet til hvem som tar siste distriktsmandat, og hvem som tar utjevningsmandatet.
  • Kampen står først og fremst mellom Sp og Høyre. Det så ganske stygt ut for høyresiden ved fylkestingsvalget i 2015, men akkurat nå ligger Høyre noe slikt som 20 stemmer foran Senterpartiets andre mandat i min prognose. En slik margin er naturligvis ren spekulasjon, og det ville være riktigere å si det er 50/50. (Oppdatering 10/9: Høyres margin er nå en del større, og det ser ikke ut til at Sp tar dette mandatet).
  • Det samme kan sies om utjevningsmandatet: Venstre, som fikk det sist, ser foreløpig ut til å havne under sperregrensen. For tiden er det SV som ligger an til å få det, men en restkoeffisient på 0,20 mandatekvivalenter gjør dette til Norges mest usikre utjevningsmandat. FrP ligger for eksempel godt an, og hvis Høyre taper kampen om siste distriktsmandat, kan utjevningsmandatet havne der også. Prognosen for utjevningsmandatet i Nord-Trøndelag bør altså tas med en klype salt.
  • Forskyvningen fra høyresiden til venstresiden er svakere i Nord-Trøndelag enn i mange andre fylker, men det kan jo ha noe å gjøre med at høyresiden er så liten fra før. H+FrP+KrF hadde 31% i 2013, og etter å ha vært under 20% i 2015, ligger nå an til 26%. Dermed taper de tre partiene omtrent hver sjette velger.
  • Fylket er tradisjonelt et godt fylke for Senterpartiet, og årets valg er ikke noe unntak: Partiet vinner omtrent 10%, delvis på bekostning av Ap, som taper 5% i Nord-Trøndelag. Det er interessant å legge merke til at både her og i Sogn og Fjordane hadde Senterpartiet allerede tatt ut denne veksten ved fylkestingsvalget for to år siden.