onsdag 8. august 2018

Fisk på land - kommuner med "feil" ordfører

Her er nok et forsøk på å identifisere spesielt interessante kommuner ved kommunevalget neste år. Jeg har sammenlignet valgresultatet fra i fjor i de enkelte kommunene, med ordførers partitilhørighet, og merket meg de kommunene der høyresiden hadde flertall, men ordføreren tilhører Arbeiderpartiet eller Senterpartiet. Motsatt har jeg merket meg de kommunene der venstresiden hadde flertall, men ordføreren tilhører Høyre, KrF eller Venstre.

Det er spesielt to årsaker til tingenes tilstand i disse kommunene. Det ene er at venstresiden gjorde et usedvanlig godt valg i 2015, slik at mange blå kommuner ble midlertidig røde. Det andre er jo selve politikkens forunderlige vesen, nemlig at allianser lokalt aldri er helt forutsigbare, og ikke nødvendigvis følger blokktilhørighet på nasjonalt nivå. Uansett mener jeg det er grunn til å følge disse kommunene spesielt. Her er et kart, siden det nå engang er så gøy å lage slike:

(Se videre drøfting, utgreiing og diskusjon under kartet).

Ut fra kartet kunne man få inntrykk av at disse ordførerne er ganske jevnt fordelt på tre partier: Arbeiderparti- og Senterparti-ordførere i "blå" kommuner og Høyre-ordførere i "røde" kommuner. Det som ikke kommer like godt frem er at de aller fleste folkerike kommunene er blå kommuner med Ap-ordførere. Spesielt mange av dem finner vi på Vestlandet: Bergen, Sandnes, Karmøy, Ålesund, Fjell, Askøy, Haugesund og mange flere. På Østlandet er det færre store kommuner: Larvik skiller seg nok ut som en ganske stor kommune med solid blått flertall. I nord er det spesielt godt gjort at Bodø og Alta har Ap-ordfører. Harstad var også blå i 2017, men med mye mindre margin. Jevnt var det også i Skedsmo, Lørenskog og Nittedal, men Skedsmo inngår fra 2020 i Lillestrøm kommune, som samlet hadde knapt rødt flertall. Til sammen hadde omtrent femti Ap-ledede kommuner blått flertall i 2017, så partiet må nok regne med å gå på noen tap ved kommunevalget i 2019.

De fire største Høyre-ledede kommunene med rødt flertall i 2017 ligger alle på Østlandet: Halden, Moss, Elverum og Øvre Eiker. I sistnevnte var flertallet veldig knapt, og hvis vi tar i betraktning at Moss slås sammen med Rygge, var det enda jevnere der. Man bør også legge merke til Andøy, hvor Senterpartiet oppnådde 70% oppslutning, mens Førde slås sammen med nabokommunene til nye Sunnfjord, hvor Sp også står sterkt. Til sammen har Høyre 27 ordførere i røde kommuner, hvis jeg har telt rett.

I røde kommuner har KrF ordfører i Rømskog, som slås sammen med Aurskog-Høland, og tre øykommuner i nord, nemlig Skjervøy, Værøy og Træna.

Blå Senterpartikommuner finner vi ikke minst på Nordvestlandet: Knallblå Fræna blir del av Hustadvika og Haram inngår i knallblå Ålesund. Det spørs om partiets fremgang er nok til å beholde Sykkylven og Vestnes, som også er solide blå. Jevnere er det i Ørsta, Kvam og Vindafjord. Senterpartiet har omtrent 20 ordførere i blå kommuner.

Seks av Venstres sju ordførere finner vi faktisk i røde kommuner. Alle disse er små: Eid, Bø, Hurdal, Fjaler, Vestre Slidre og Granvin. Eid slås imidlertid sammen med Selje, og den nye kommunen, Stad, er svakt høyredreid.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar