August er på hell, og vi har vært vitne til en rekke interessante meningsmålinger. Effekten er naturligvis at vi ønsker oss enda flere.
Det er jo lokalvalg om et års tid, og strengt tatt er det de lokale meningsmålingene man bør følge med på, men foreløpig har vi jo langt flere stortingsmålinger enn lokalvalgsmålinger, og landsdekkende stemningbølger påvirker jo også partienes formkurve lokalt. Så her er kort oppsummert stortingsmålingene i august:
Over sommeren kan mye endre seg, det så vi i fjor også. Siste måling før sommeren fra de åtte faste viste dødt løp mellom posisjon og opposisjon. De første målingene etter sommeren viste en kraftig venstredreining, der særlig Arbeiderpartiet gjorde en comeback etter en veldig dårlig vår. I august er venstresiden 5-6% større enn høyresiden, men vi aner kanskje at det blir litt jevnere mot slutten av måneden. Det er litt tidlig å si.
Arbeiderpartiet og Høyre ligger nå helt jevnt på 26%, mens Høyre før sommeren var 3-4% større enn Ap. FrP hadde en dårlig start på måneden, men har litt bedre tall mot slutten, mens det motsatte gjelder Sp. Det kan riktignok være litt tilfeldig. SV lå over 7% før sommeren, men ser ut til å falle noe og ligger trolig under.
Av de fire sperregrensekandidatene er det Rødt som ser sterkest ut: de er størst av de fire på fem av åtte målinger. Partiet går en del opp og ned på målingene men er stort sett over sperregrensen. MDG glimter til med over 4% innimellom nå, men det tror jeg er et utslag av feilmarginer. Igjen ser vi at KrF og Venstre ligger så nær sperregrensen at det er umulig å si hvordan det ville gått med de to. Hadde det vært stortingsvalg i dag ville sperregrensen altså avgjort, men venstresiden kunne fint ha vunnet selv med både Venstre og KrF var over 4% og MDG under, hvis vi skal tro meningsmålingene i august. Det er jo en ny situasjon. Nytt er det også at det er Arbeiderpartiet som er motoren på venstresidens vekst.
For gjennomsnittstall for august som helhet, vil jeg bare referere til pollofpolls.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar